LES DUES CARES DE LA SETMANA
Vàrem començar amb una escalada termomètrica que semblava no tenir aturador. A cada dia que passava, el mercuri anava pujant un graó. El causant de tot plegat va ser una baixa molt ben formada i profunda al bell mig de l'Atlàntic, ocupant part del territori açoreny. I l'habitant habitual d'aquelles contrades, l'anticicló de les Açores, es va veure desplaçat cap a la península Ibèrica. Alhora que la dorsal es veia empesa cap a l'est, també s'anava engreixant d'aire càlid que li proporcionava la borrasca. I per salpebrar el tema també es va afegir al pack la porció corresponent de pols sahariana.
Les conseqüències d'aquest còctel aviat es van notar en forma de flamarada "non stop". El "més que ahir, però menys que demà" es va imposar arreu del territori peninsular i va ser diumenge quan a casa nostra vam fer el cim. Un cim farcit de records de calor per un mes de maig, ja bé sigui en sèries més curtes com en d'altres centenàries.
Els mapes ens marcaven baixades d'uns 20 ºC a zones pirinenques en tan sols 48 hores. I a la resta mitjanes d'uns 10º C . Aquestes davallades termomètriques en tan breu espai de temps venint d'uns valors sufocants, acostumen a dur conseqüències en forma de grans patacs d'aigua, tempestes violentes i tot un reguitzell de fenòmens d'una certa severitat.
Les peces damunt el taulell ens mostraven un solc pronunciat i ben definit ,amb molt aire fred associat. L'aigua del mar pocs dies abans havia assolit valors de record, l'acumulació d'energia calorífica en superfície havia estat molt alta. Teníem doncs a poques hores vista un escenari que ens feia témer per algun fenomen una mica passat de rosca.
Hi havia mapes en alçada molt suggerents:
Imatge 1. Isotermes a 500 hpa.
Imatge 2. Isohipses a 500 hpa.
El front fred ja de bon matí va començar a penetrar per ponent i va deixar els primers ruixats prefrontals . Aquest primer xoc de masses ja va provocar algun nucli de tempesta més aviat localitzat. Tot es va desenvolupar amb una certa celeritat. La insolació durant tot dimarts va ser molt escassa , cosa que ja es preveia a causa de la gran presència de nuvolositat per tot el territori, però l'ambient fresc ,fins i tot fred durant gran part del dia va ser un xic sorprenent per la seva magnitud i principalment perquè ja ben d'hora feia acte de presència a moltes comarques. Aquest fet ja ens donava una pista del descompassament entre la massa freda a 850 hpa. I la massa freda a 500 hpa. La primera va penetrar molt abans que la segona. Fet que va fer inhibir els processos convectius. El gradient tèrmic vertical fonamental en aquests casos es veia distorsionat per la poca efectivitat d'aportació de calor de les capes més baixes. L'activitat elèctrica fora de la superfície del mediterrani va ser més aviat escassa. Malgrat tot, en quantitat de pluja podem dir que l'episodi va estar de moderat a abundant en general . No podem dir el mateix quant a intensitats, ja que aquestes van ser menors de l'esperat.
Gràfic 1. Llistat de pluja acumulada de l'episodi del 24 i 25 de maig del 2022.
Perquè si ja el tàlveg i el seu recorregut ens donava molt bones sensacions pel territori català, encara ens en donava més la posterior gestació en DANA. Una gestació que en poc menys de 24 hores feia que aquest front estacionari es recargolés i s'aprofundís, i en aquest procés crèiem que seria sobretot la meitat est la gran beneficiada. Però els tempos no van acabar d'encaixar del tot i les línies de convergència estacionàries que preveien patacs, fins i tot pedregades, van ser més febles del previst. Va ploure i en els temps que corren van ser molt benvingudes aquestes pluges. Fins i tot ens hem d'alegrar que el fet que caiguessin de manera moderada en el seu conjunt, va afavorir a no haver de lamentar cap conseqüència indesitjada. A mitja tarda va ser el moment àlgid d'extensió de les precipitacions, tot i que ja veiem que les reflectivitats del radar no eren excessivament alarmants. A banda també apreciàvem com el sud-oest que bufava en alçada, concretament a la costa central, no afavoria que la ciutat de Barcelona fos gaire agraciada. En aquestes situacions amb aquest règim de vents, Collserola acostuma a desviar el gruix de la precipitació pel seu darrere o cap a mar.
Imatge 3. Radar meteorològic de la tarda del 24 de maig del 2022.
Entrat el vespre ja estàvem fent mínimes a totes les contrades del país i malgrat era el moment en què ens entrava la glopada més freda a 500 hpa. i es recargolava el nucli fred, ja havíem perdut massa graus en superfície com per esperar nuclis de tempesta. Les imatges dels cims pirinencs enfarinats d'oest a est, era la millor explicació per entendre que no cal esperar grans aiguats ,sobretot costaners, amb estampes de neu al Pirineu. A la nit les temperatures més elevades amb prou feines arribaven als 17ºC i la neu feia acte de presència a altures de 1800 metres al Pirineu ( fins i tot més avall a la Vall d'Aran). Amb aquest panorama la pluja provinent de cels estratificats ha estat la protagonista. Pluja "d'hivern", pluja d'anar fent.
Imatge 4. Nevada tardana al Cadí. Font: @apartjmiquel
Carles Nerín
TAIKOMETEOROLOGIA, S.L.