Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar

Notícies

Tornar
REQUISITS PER CONSIDERAR UNA ONADA DE CALOR

REQUISITS PER CONSIDERAR UNA ONADA DE CALOR

21-07-2021
En aquestes contrades hi ha una gran varietat de climes i microclimes que fan que ens pocs quilòmetres de distància la temperatura pugui canviar substancialment d’un punt a l’altre del territori. Hi entren en joc diferents factors, com podrien ser: el vent, la humitat, l’altura, la distància al mar... Per exemple, no és el mateix trobar-se a Sevilla, que a Barcelona. Les dues ciutats es troben a la mateixa alçada, però una rep la influència directa del mar i l’altre no, i això pot fer canviar molt el registre termomètric entre un punt i l’altre. Aquesta gran diversitat de climes provoca que no hi hagi establert un valor concret que separi el que vindria a ser una onada de calor, o simplement una calorada.

En aquest sentit, l’Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) té establert un seguit de condicions per definir el que seria el concepte d’onada de calor, però quines són? Les mencionem a continuació.
  • AEMET disposa d’una xarxa d’estacions meteorològiques repartides per tot el territori. En cada una d’elles i segons les seves característiques climàtiques, es fixa un valor de temperatura, que seria el llindar que s’hauria de superar per considerar-se onada de calor. Per exemple, segons AEMET s’haurien de superar aquests registres a Barcelona 31ºC o Sevilla 41ºC.
  • El segon dels requisits seria superar el llindar de temperatura establert en almenys un 10% de les estacions que l’organització té distribuïdes pel territori.
  • Per considerar-se onada de calor, l’episodi de temperatures extremes ha de durar un mínim de 3 dies.
Per considerar-se onada de calor s’han de complir els 3 requisits, si s’assoleix 1 o 2 de les 3 condicions, es parlarà de calorada o de pic de calor.

Entre el 11 i 12 de juliol es va viure un episodi de temperatures extremes, la causant de tot plegat, va ser una massa d’aire d’origen africà, amb valors que van assolir els 32ºC a 850 hpa, que correponen a 1500 metres d’altura. És un fita extraordinària, ja que fins al moment no s’havia assolit mai aquesta temperatura en aquesta alçada. El dia 11 es van superar els 43ºC en algunes poblacions de l’interior d’Andalusia. L’endemà, els registres elevats es van desplaçar cap a l’est, ja que va entrar el vent de ponent sec i reescalfat que va fer pujar de valent el mercuri entre València, Múrcia, Almeria o Màlaga, amb valors que van assolir per exemple els 44ºC a Múrcia o Ontinyent. Són temperatures molt elevades, però l’episodi d’afectació no va arribar a 3 dies, impedint que fos declarat com una onada de calor. El dia 12 de juliol una massa d’aire més fresca, va fer caure els termòmetres, normalitzant l’ambient. També cal recordar que la temperatura màxima absoluta recollida per un observatori meteorològic oficial, és de 47,3ºC a la localitat de Montoro (Còrdova). Per tant, aquest episodi de calor no va ser suficient per batre el rècord històric a Espanya. Si s’observa el mapa de temperatura previst pel dia 11 de juliol, també sobta la gran diferència entre els registres del nord i del sud d’Espanya, ja que mentre el sud es veia afectat per una massa d’aire extremendament càlid, al nord la proximitat de la massa d’aire fresc provocava que l’ambient fos molt més fresc.

Figura 1. Mapa temperatura màxima prevista diumenge 11 de juliol

La predicció pels pròxims dies indica l’aproximació per l’Atlàntic d’un embossament d’aire fred en alçada. A la seva part davantera provocarà vents del sud, que arrossegaran una massa d’aire molt càlid procedent del nord d’Àfrica. La temperatura tornarà a pujar amb ganes, especialment entre dimecres 21 i divendres 23 de juliol. Si s’observa el mapa de Temperatura màxima prevista pel dijous 22 de juliol a Catalunya, es pot veure com els registres podran aproximar-se o assolir els 40ºC a Lleida i de manera més local també s’hi podran aproximar a altres indrets de la Catalunya Central i de les comarques de Girona. A la façana litoral no s’espera que els registres siguin exageradament elevats, però l’alta humitat ambiental, provocarà que la sensació de xafogor sigui molt acusada. Posteriorment, la pertorbació avançarà cap a l’est i desviaria la massa d’aire càlid al Mediterrani, fent baixar el mercuri notablement, amb un ambient que fins i tot es podria qualificar de força agradable per les dates. Serà suficient per ser considerada una situació d’onada de calor?  Les possibilitats hi són, però s’haurà d’esperar al cap de setmana per fer una valoració del que realment dona de sí l’episodi d’altes temperatures i veure si realment es compleixen les 3 condicions que es necessiten.

Figura 2. Mapa d’estimació de la temperatura màxima prevista per dijous 22 de juliol



Marc Martínez Cazalla
@vngmeteo
TAIKOMETEOROLOGIA, SL

Contacte

CONTACTI
SENSE COMPROMÍS