Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar

Notícies

Tornar
TENDÈNCIES PEL FEBRER, ONADA DE FRED A EUROPA

TENDÈNCIES PEL FEBRER, ONADA DE FRED A EUROPA

09-02-2021

Sovint oblidem que la predicció meteorològica va més enllà d'un pronòstic setmanal com els que veiem per televisió, ràdio o d’altres plataformes. Encara que aquesta informació a curt termini conserva un elevat grau de fiabilitat i acapara la més immediata actualitat, la predicció o tendència a mitjà termini cada vegada està suscitant més interès. Parlem de tendències quan el pronòstic meteorològic supera els 7 a 10 dies vista, ja que llavors entrem en una franja temporal on resulta difícil precisar amb exactitud tant les variables meteorològiques (temperatura, precipitació, vent, estat del cel.…) com els intervals de temps (moment del dia). Les tendències meteorològiques són prediccions genèriques que ens aporten diferents perspectives i, sobretot, que ens permeten entreveure els escenaris que es desenvoluparan en les pròximes dos, tres i fins i tot quatre setmanes.


Pxhere.com
Font: Pixhere.com

Per oferir una tendència a mitjà termini es requereixen metodologies i fonts d'informació diferents de les que generalment s'utilitzen per a una singular predicció a "curt termini". En primer lloc, s'utilitzen models i tècniques que no són accessibles públicament i que imprescindiblement necessiten una bona interpretació per part dels experts. Són també serveis fora de l'abast d'aplicacions o programes que automatitzen sistemàticament una informació d'un model meteorològic. En segon lloc, és clau la comparació museística i el criteri, en aquest cas, del meteoròleg, davant els diferents escenaris que es poden plantejar. És necessari dominar i analitzar diferents ingredients, no només models, sinó també altres elements com l'Índex AO (Artic Oscilation) i NAU (North Atlantic Oscilation) i la seva correlació directa amb una zona determinada. Aquests índexs són indicadors que ens ajuden a entreveure l'intercanvi de masses d'aire entre latituds superiors i inferiors. Per acabar de visualitzar una tendència, cal tenir en compte múltiples factors, com l'estat de l'atmosfera en el passat recent, en el present i fins i tot el seu comportament en una sèrie històrica de 30 anys en què es defineix un clima. Amb tot això, cal relacionar-lo, combinar-lo coherentment i transmetre la informació ajustant-se a les necessitats de cada sector o usuari.


Tendències pel Febrer 

Però la teoria sempre ha d'anar acompanyada de la pràctica, com relacionar la neu amb el fred o la xafogor amb la humitat. La tendència per a la segona meitat de febrer sembla clara i l'hivern continuarà apostant pel dinamisme atmosfèric i l'absència d'hegemonies anticiclòniques al continent i la Península. Encara que durant les últimes setmanes l'ambient primaveral s'ha imposat a la Península, l'hivern no ha dit la seva última paraula. Comentem un canvi de patró que s'entreveu per a la segona quinzena de mes.

Passarem l'equador de l'hivern i les altes pressions començaran a emergir a la vertical de la Península, passant per les Illes Britàniques i fins a arribar a l'Oceà Glacial Àrtic. D'altra banda, unes borrasques a l'Atlàntic i sud de Grenlàndia seran les responsables d'empènyer aquest anticicló cap al nord amb un flux de vents del sud que a priori no arrossegaran masses d'aire gaire càlides en l'extrem occidental d'Europa, on per cert es troba la península Ibèrica i Catalunya. Com dèiem, l'anticicló es col·locarà de nord a sud i suposarà un bloqueig per a les borrasques que viatgen, com és habitual, d'oest a est. Al mateix temps aquest bloqueig anticiclònic desencadenarà una sèrie de moviments en cadena que es traduiran en una irrupció de masses d'aire molt fredes encaixonades a Sibèria cap al sud, est i centre d'Europa.

Arribats a aquest punt, podríem iniciar la quinzena de febrer amb un flux de vents molt freds del nord-est que influenciaran i congelaran bona part d'Europa de l'est, centre del continent i, en menor mesura, Grècia, països adriàtics i fins i tot Itàlia. En definitiva, de complir-se tots aquests factors, es perfila una onada de fred intensa a la meitat oriental europea que deixarà extenses zones sota zero.
 

I com afectarà aquesta situació a la península Ibèrica i a Catalunya?

En principi ens trobarem al marge de l'esmentat congelador, però sí que podem assegurar un refredament progressiu que tornarà l'ambient hivernal. De fet, si aprofundim a la nostra zona situada al sud-oest europeu, l'anticicló encarregat de bloquejar les borrasques atlàntiques no s'hauria d'instal·lar massa temps, com vam dir al principi. En la tercera setmana de febrer aquestes altes pressions situades de sud a nord acabaran debilitant-se i fragmentant-se en dos. L'anticicló tindria com a destinació enfortir-se al nord del continent i aquest escenari obriria la porta a un passadís de borrasques a latituds inferiors o fins i tot l'arribada de les masses fredes provinents de l'est.

Tendències Febrer

Mapa 1. Configuració  isobàrica y anomalia de temperatura per a la tercera setmana de febrer.

Sigui com sigui, la inestabilitat i/o el fred seran els protagonistes i de produir-se aquesta situació, Catalunya seria la zona estratègicament millor posicionada per rebre una injecció freda del nord-est. En principi hauria de ser seca, ja que el vent del nord-est recorre tot el continent sense opcions algunes d'arrossegar les humitats de mars i oceans, però ara sí, a tants dies vista i amb tants elements en joc, no es pot descartar un escenari oposat.

En resum, el dinamisme atmosfèric continuarà imposant-se a mitjà termini i es perfila una segona quinzena de mes molt freda en la meitat est, sud i nord d'Europa per les descàrregues de masses provinents de l'interior de Rússia. També caldrà esperar un refredament progressiu a la Península, però no tan intens com en les zones anteriors.

La tasca de TAIKOMETEOROLOGIA

Com poden comprovar, el tret genèric d'aquestes prediccions no treu valor a aquesta informació. Res més lluny de la realitat, tota aquesta feina i documentació garanteixen unes prediccions a mitjà termini sòlides i de gran precisió, amb uns escenaris ben definits que ens poden generar grans beneficis. Per exemple, des de planificar una excursió per a tres setmanes vista; gestionar amb temps la verema d'uns camps; o fins a preveure la producció energètica d'una regió.Font: Pxhere.com

Però aquesta informació no ens serveix de res si no tenim la capacitat per transmetre-la d'una forma planera i accessible. Per això a TAIKOMETEOROLOGIA oferim i treballem amb gràfics i mapes molt il·lustratius que amb un sol cop d'ull ens permeten fer-nos una idea. A més, van acompanyats de textos explicatius adaptats i orientats a les necessitats de cada usuari i on s'afegeixen comentaris o consells que faciliten la presa de decisions.
 

L'auge de les tendències a mitjà termini és ja una realitat que moltes empreses disposen per ser pioneres al seu sector i per tenir la meteorologia com a aliada del seu rendiment. A partir d'ara, TAIKOMETEOROLOGIA també disposarà d'un element clau que suposarà una revolució o punt d'inflexió per a aquest servei, es tracta de la Intel·ligència Artificial, concepte sobre el qual aprofundirem pròximament amb el nostre expert en IA i Big Data.
Marc Silvestre
Marc Silvestre 
TAIKOMETEOROLOGIA, S.L.

Contacte

CONTACTI
SENSE COMPROMÍS