Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar

Notícies

Tornar
Rècords històrics el mes de novembre a la ciutat de Barcelona

Rècords històrics el mes de novembre a la ciutat de Barcelona

02-12-2020
Repassant les situacions meteorològiques a Catalunya de la segona quinzena de novembre i en els darrers setanta anys, trobem temperatures primaverals els anys 1948, 1953, 1964, 1973, 1981, 1992 i 1994, mentre que el fred més rigorós es presenta curiosament al voltant de la primera dècada del segle XX, destacant la irrupció freda del novembre del 1999, registrada com la nevada més intensa dels darrers 100 anys. Realment, aquests registres no són gens freqüents a Barcelona, ja que, un mes de novembre amb neu als Pirineus i entrades d'aire fred intenses, han estat situacions poc experimentades.

Ara bé, enguany ens trobem de nou en una situació més freqüent, però sense deixar de ser extraordinària. A l'Observatori Fabra de Barcelona han registrat el mes de novembre més càlid d'ençà que es va iniciar l'històric l'any 1914. El mes de novembre ja va arrencar amb temperatures per sobre de la mitjana.

@alfons_pc des de l'Observatori Fabra, Barcelona, el 10 de novembre del 2020
                @alfons_pc des de l'Observatóri Fabra, Barcelona, el 10 de novembre del 2020.

La temperatura del mes de novembre a l'Observatori Fabra ha estat 2,9 graus per sobre dels 13,1ºC, que és la mitjana climàtica del període 1981-2010, i darrere dels anys 2015 i 2013, amb 16,6 i 16,4ºC respectivament. A més, l'increment de la temperatura mitjana ha estat acompanyat per l'increment de dies amb temperatures càlides.

Convé ressaltar que en l'última dècada ha estat cada cop més freqüent assolir la temperatura de 20 graus al mes de novembre i, aquest any, s'hi ha arribat 8 cops. Un fet insòlit tenint en compte la dificultat que suposava al segle passat assolir la màgica xifra de 20ºC. Enguany la temperatura màxima absoluta de novembre és de 21,9ºC.



@alfons_pc des de l'Observatori Fabra, Barcelona, el 4 de novembre del 2020
              @alfons_pc des de l'Observatóri Fabra, Barcelona, el 4 de novembre del 2020.

Pel conjunt de Catalunya, el mes de novembre ha estat càlid, i fins i tot molt càlid a punts del litoral Central, de la comarca de l'Urgell i del Solsonès, especialment la primera quinzena del mes de novembre. L'1 i 2 de novembre 33 estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) van registrar les dades rècord de la darrera dècada. Al Priorat i a la Ribera d'Ebre es van superar els 28ºC la primera setmana de mes i a altres localitats de comarques com Bages, l'Alt Urgell, l'Anoia, Terra Alta o el Segrià, es van assolir els 25ºC al llarg de la primera quinzena de novembre, segons els registres de les 148 estacions meteorològiques de la XEMA, amb més de 10 anys de registres totes elles.

A l'observatori meteorològic del Raval, a la part baixa de Barcelona, el novembre ha estat càlid, amb una temperatura mitjana de 16,2ºC, però no ha estat suficient per assolir registres rècord, ja que el novembre de 2014 es va registrar una temperatura mitjana de 16,5 ºC i el 2011 16,4ºC. Per altra banda, l'Observatori de l'Ebre també ha registrat enguany temperatures per sobre de la mitjana (la mitjana del mes d'octubre ha estat de 16,3ºC, mentre que la mitjana era de 15,1ºC), però en aquest cas no s'ha superat cap rècord històric.

El fet que l'anomalia positiva de temperatura sigui més accentuada a l'Observatori Fabra i, com diu el titular de la notícia, la més elevada dels seus 104 anys d'història, es pot relacionar amb un predomini dels dies anticiclònics amb inversions tèrmiques marcades. La inversió tèrmica és un contrast tèrmic que es dóna quan hi ha estabilitat atmosfèrica i l'aire fred s'emmagatzema arran de superfície perquè pesa més que l'aire càlid. D'aquesta manera, el passat mes de novembre es van donar diverses nits amb mínimes més baixes a la part baixa de Barcelona que no pas a la cota 500 del Tibidabo on està ubicat el centenari observatori.

Altres factors que ens ajuden a explicar aquest novembre anòmal és la irrupció de dorsals anticiclòniques d'origen nord-africà associades de masses temperades, o fins i tot podríem qualificar de càlides per les dates, entre els dies 11 a 21.

@taikometeorologia des de l'oficina de taikometeorologia.com el 12 de novembre del 2020
                  @TAIKOmeteo des de l'oficina de taikometeorologia.com el 12 de novembre del 2020

Segons el Centre Nacional d'Informació Ambiental de la NOAA, l'any 2020 ja s'ha destacat per ser el segon més càlid de la història dels registres a escala planetària. Especialment destaquen la rellevància de la pèrdua de gel a l'Àrtic, fet que incrementa les temperatures mitjanes absolutes. A més, també ressalten que el mes d'Octubre, a diferència del que ha succeït a Barcelona, s'han registrat les mitjanes més càlides de la història al continent Europeu, fins i tot per davant de l'antic rècord l'any 2001.

Cal recordar que el precedent de novembre, el mes d'octubre, ha estat el segon mes més fred del portem de segle XXI, amb una temperatura mitjana de 16,4ºC i només superat pel 2003, l'únic any del vigent segle que la mitjana ha baixat dels 16ºC. La tardor "astronòmica", que s'inicia a finals de setembre, va començar per la porta gran amb l'ambient fresc que pertoca per l'època de l'any. Aquesta tònica es va mantenir la primera quinzena d'octubre fins al punt que l'anomalia d'octubre va ser negativa per 0,3 ºC, un fet que enguany només s'ha superat el mes de juny. Ara, després d'un novembre molt càlid que ha equilibrat la balança amb un octubre fresc, l'hivern "meteorològic" començarà amb fred intens que s'instal·larà els dies vinents a casa nostra i que arriba per quedar-se.
Contacte

CONTACTI
SENSE COMPROMÍS