Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar

Notícies

Tornar
QUÈ SÓN ELS HALOS SOLARS?

QUÈ SÓN ELS HALOS SOLARS?

07-05-2021
Un halo solar és un fenomen òptic atmosfèric que consisteix en la formació d'una circumferència al voltant del sol, captada fàcilment a simple vista. La seva formació es deu a una cosa tan senzilla com la refracció de la llum visible. Per això, es necessiten diversos elements claus que faciliten la seva formació.

Halo

La presència de núvols alts de tipus cirrus, situats a més de 5.000 metres sobre la superfície on la temperatura és considerablement més baixa que en capes inferiors, per la qual cosa estan formades per petits cristalls de gel hexagonals.

Gràcies a la presència d'aquests petits cristalls de gel, es produeix la refracció de la llum solar amb un angle de 22°, generant un cercle lluminós, l'halo solar. Curiosament, aquest halo recorda a l'arc de Sant Martí, perquè també és possible veure colors al cercle, amb una vora més vermell al seu interior, ja que la llum vermella es desvia menys que la resta de colors. A més, hi halos més grans, coneguts com a halos de 46°.

Hi ha un tipus d'halo, més característic i difícil de veure, conegut com l'halo complexo. D'una banda, l'halo pot contenir un parheli a cada cantonada. Un parheli es produeix pel mateix procés que l'halo, però es manifesten com taques brillants a l'esquerra o dreta, al costat d'un halo o sense. Per altra banda, i per complicar més el fenomen, es poden produir halos dobles, formats per un halo de 22° i un altre de 46°.

Halo

L'aparició d'aquest fenomen òptic no està relacionada amb una hora o una altra d'aparició, de fet, es poden produir durant la nit. Per a això, serà necessària, a banda de la presència de núvols alts formats per cristalls de gel, la llum lunar. Quan la lluna s'aproxima a ser plena o ho és, es pot produir el fenomen, el que coneixeríem com halo lunar.

Els halos solars o lunars són molt comuns en els llocs més freds i gèlids de la planeta. Això no obstant, si les condicions meteorològiques són favorables, poden gaudir-se en qualsevol altra part de món. Evidentment, en necessitar temperatures negatives en alçada, són més típics en els mesos d'hivern.

Halo

Tot i que actualment està demostrat el procés de formació dels halos solars, es coneixen diverses llegendes i mites que en el passat explicaven la seva presència. Per exemple, els antics maies ho interpretaven com un pronòstic de pluja, la intensitat es preveia major com més gran fos la intensitat del color en el disc. En la mitologia grega s'explica la seva procedència basant-se en una antiga llegenda del rei Ixió, condemnat per Zeus a girar pel cel eternament.

Hi ha altres fenòmens i efectes òptics que la natura ens regala durant uns minuts. Un efecte òptic similar són les corones, formades al voltant del sol, però amb origen a causa de la difracció de la llum provocada per gotetes d'aigua i que normalment es pot confondre amb facilitat amb un halo solar. La llista és àmplia: iridescències, pilars de llum, paraselenes o el conegut per excel·lència, l'arc de sant Martí. Sens dubte moments perfectes per immortalitzar la natura en tota la seva esplendor.Miguel Álvarez
TAIKOMETEOROLOGIA, S.L.

Miguel
Contacte

CONTACTI
SENSE COMPROMÍS