Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar

Notícies

Tornar
CALORADA SOSTINGUDA A LA VISTACALORADA SOSTINGUDA A LA VISTACALORADA SOSTINGUDA A LA VISTACALORADA SOSTINGUDA A LA VISTA
CALORADA SOSTINGUDA A LA VISTACALORADA SOSTINGUDA A LA VISTACALORADA SOSTINGUDA A LA VISTACALORADA SOSTINGUDA A LA VISTA

CALORADA SOSTINGUDA A LA VISTA

10-06-2022
Si pel que respecta en l'àmbit peninsular, sembla que pel centre i sud, a grans trets, podrem parlar d'onada de calor, aquí a Catalunya el fet de tenir la font manantial de tot aquest encaix un pèl allunyada, farà que puguem rebre les seves conseqüències un pèl esmorteïdes. Però aquest punt encara balla i no seria, a dia d'avui, descartable que també ens toqués de ple.
Tot apunta que aquesta advecció calenta tindrà dues parts una mica diferenciades. La primera part, i més factible per ser la més propera en el temps, provindrà d'una massa Tropical Marítima com podem apreciar en el mapa d'isohipses a 500 hpa.

Mapa 1. Línies de corrent de vents i isohipses a 500HPA.

Ja veiem com la zona d'altes pressions de les Açores quedarà desplaçada a l'oest. El seu apèndix que a l'estiu acostuma a tenir una morfologia més tèrmica que dinàmica, la dorsal nord-africana ( o anticicló Saharià), es vitaminarà per una DANA que s'haurà escolat entre ambdós centres d'acció. Provocant aquest corrent de sud-oest en alçada (tropical marítima). La conseqüència immediata d'aquesta disposició de les peces serà que una flamarada a 850 hpa. penetrarà pel sud peninsular. I anirà guanyant terreny i posicions.

Pel que fa a temperatures s'anirà aplicant sense contemplacions el "més que ahir però menys que demà". Principalment, a zones interiors fora del radi de les brises marines. Com més al sud, més estaran exposats a les característiques d'aquesta massa tòrrida i la seva forta subsidència l'arraparà cap a la superfície. A mesura que anem pujant de latitud per la península aquesta bombolla calenta anirà perdent algun llençol en aquesta bugada infernal i tot i la forta calor podrà arribar amb un pèl menys de consistència.

Cal tenir present però, que la persistència ( parlem d'una situació bastant estancada durant algunes jornades) serà un factor a tenir en compte. D'aquí a què ja no descartem algun registre una mica desbocat a l'interior de Catalunya.
En situacions d'aquest caire, les zones costaneres catalanes acostumen a jugar una altra lliga. El règim de marinades fa de termo regulador i en màximes principalment estan més a expenses d'aquestes brises marítimes que no pas de les temperatures a 850hpa. Tot i que s'acostuma a pagar la penyora en els valors de mínimes i les altes humitats.

A partir de mitjans de la propera setmana ( 5 dies de forta calor no ens els traurà ningú) ja sorgeixen grans interrogants. I en gran manera vindrà degut pel moviment de la DANA. Serà el recorregut final d'aquesta la que guiarà en la seva part davantera a la "bombolla infernal". Un moviment més brusc cap a l'est, faria comprimir la calorada cap a la Mediterrània i passaríem a tenir una advecció "tropical continental" en alçada. D'entrada doncs pitjor escenari.

Mapa 2. Temperatura a 850HPA, dijous 23 de juny del 2022.

Però aquest podria ser de més curta durada perquè alhora que aniria cap a l'est podria fer un viratge cap al nord-est ( començaria l'efecte io-io). Amb sort podríem acabar arreplegant algun efluvi inestable i tot, alhora que s'aniria apaivagant la calorada.

L'altre escenari, a dia d'avui, és que la DANA s'hi estigui a gust per aigües atlàntiques fins a gairebé la seva desintegració. Això podria allargar més l'episodi potser amb menys puntes de calor però més persistent en el temps. Tot i que potser el nord-est peninsular quedaria més al marge.

Mapa 3. Temperatura a 850 HPA, dissabte 25 de juny del 2022.

Sigui com sigui , no se si de Guatemala a Guatepeor, tenim calor per dies. Vejam si posteriorment arriben coses més interessants per allò de la llei de la compensació que tot i que no hi crec massa, a alguna cosa ens haurem d'agafar.
Contacte

CONTACTI
SENSE COMPROMÍS