Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar

Notícies

Tornar
Anàlisi del temporal Filomena a Catalunya

Anàlisi del temporal Filomena a Catalunya

19-01-2021
Després de 20 dies de rigorós hivern, s’explicarà i es farà un balanç del que ha estat aquest període de fred, el qual no estem acostumats per la seva intensitat i persistència. No són fets excepcionals, però habitualment la durada d’aquests episodis és més curta.

Tot va començar als voltants del dia de Nadal, quan l’anticicló es va retirar cap a l’Atlàntic i nord del continent europeu, afavorint així l’arribada de pertorbacions del nord i nord-oest que fora del Pirineu van deixar ben poca precipitació. Això sí, de vent i fred en va fer força, amb registres tèrmics àmpliament negatius a punts de l’interior, fins i tot amb alguna glaçada puntual arribant fins a la mateixa costa. Es podria dir que aquesta primera glopada d’aire fred va ser l’avançada del que vindria posteriorment. De fet, els darrers dies de 2020 la temperatura es va recuperar lleugerament. Al voltant de Cap d’Any va arribar un segon sotrac fred, amb una nova davallada dels termòmetres, que de moment, poc es va notar en les precipitacions, ja que aquestes varen ser escasses fora del Pirineu. Aquesta situació es va allargar fins al dia 7 de gener.
A partir d’aquí es podria dir que va iniciar-se el plat fort de l’episodi. La continuada arribada d’aire fred procedent del nord del continent va afavorir que es reforcés una pertorbació a l’oest de la Península, escolant-se aquesta per la zona de l’Estret de Gibraltar i provocant un episodi de fred i precipitacions, que va afectar gran part de la península Ibèrica, en especial a la meitat est. A continuació es detallarà que és el què va passar a Catalunya.

Mapa isobàric dissabte 9 de gener
Figura 1. Mapa isobàric dissabte 9 de gener
 
  • Dijous 7 de gener: Veníem de força dies de fred, amb glaçades pràcticament a tot arreu amb l’excepció d’alguns punts de la costa, i el dia 7 va arribar la pertorbació. Durant aquesta jornada va afectar exclusivament el terç sud, amb quantitats properes als 15 mm a la zona del Delta de l’Ebre. La cota de neu ja era prou baixa, de fet es va arribar a veure nevar cap als 200 metres o puntualment una mica per sota en punts de l’interior de Tarragona, anecdòtic en qualsevol cas.
  • Divendres 8 de gener:  Es podria dir que la pertorbació va fer un efecte “yo-yo”, ja que es va desplaçar cap al sud, deixant Catalunya fora del seu radi d’acció directe fins al vespre, quan la baixa es va tornar a aproximar. Es van iniciar les precipitacions al terç sud, amb cotes de neu que amb prou feines eren de 100-200 metres al litoral i a qualsevol cota a punts de l’interior. Es podria dir que s’iniciava el gruix de l’episodi.
  • Dissabte 9 de gener: La pertorbació es va llançar al damunt de Catalunya. De matinada les precipitacions es van generalitzar, afectant pràcticament a tot el territori, amb una cota de neu inicial molt baixa, entre els 100 i 200 metres. Aquesta situació va durar entre 1 i 2 hores a les comarques de Barcelona, però en aquesta província la cota va pujar ràpidament fins als 600 o 800 metres. A la resta de Catalunya la cota es va mantenir entre els 0 i els 400. Per entendre el que va succeir, s’adjuntarà 1 mapa on es veurà l’alçada de la isoterma de 0ºC i la direcció del vent.

Mapa de l'alçada de la isoterma de 0ºC a Catalunya

Figura 2. Mapa de l’alçada de la isoterma de 0ºC a Catalunya

Es poden observar dues zones clarament diferenciades en funció de la massa d’aire que afectava cada indret. Per una part les comarques de Lleida i interior de Tarragona amb vent del nord-oest que s’escolava per la vall de l’Ebre i que arrossegava aire fred de l’interior de la península. Per una altra part les comarques de Barcelona, amb vent del nord-est, més suau i amb cert recorregut marítim que afavoria precipitacions, però amb cota de neu que es va enfilar fins als 800 metres. Girona també va rebre precipitacions, amb una cota de neu que en aquella zona es va situar entre els 200 i 500 metres, ja que la tramuntana va afavorir que s’escolés aire fred procedent de França, mantenint-se una cota de neu ben baixa.
 
  • Diumenge 10 de gener: La pertorbació es començava a retirar progressivament, però encara durant el dia les precipitacions van afectar molts punts de Catalunya. La neu feia acte de presència a totes les cotes de l’interior de Tarragona i Lleida i per damunt dels 500 a 700 metres a la resta de Catalunya. A darrera hora del dia les precipitacions ja van anar desapareixent de tot arreu, però al quedar el cel poc ennuvolat la temperatura va caure en picat.
Els acumulats totals de neu entre dissabte 9 i diumenge 10 van ser molt destacats. A continuació s’adjuntarà un mapa de gruixos de neu amb alguns exemples. Acumulacions molt importants entre el sud de Lleida i interior de Tarragona, on de manera local es va arribar a superar el mig metre. Aquesta xifra també es va assolir de manera més local en alguns indrets del Pirineu, com per exemple al Pallars Jussà.


Mapa d'acumulacions de neu entre dissabte 9 i diumenge 10 de gener

Figura 3. Mapa d’acumulacions de neu entre dissabte 9 i diumenge 10 de gener

  • Dilluns 11 i Dimarts 12 de gener: Les precipitacions van desaparèixer i es van ajuntar dos factors. Per una banda la marxa dels núvols, i per una altra que la cobertura de neu a tot l’interior de Catalunya continuava ben present. La conjuminació d’aquests dos factors va provocar que les mínimes fossin de rigorós hivern. Alguns registres mínims van assolir els -10ºC a punts de Ponent i de la Catalunya interior, fins i tot algunes glaçades van arribar fins a la mateixa costa.


En definitiva, episodi de fred i neu que el podríem qualificar d’històric a gran part de Catalunya. Sí que és cert que no va arribar a nevar en alguns llocs del litoral, però no s’ha d’oblidar la persistència de fred, amb 15 o 20 dies de registres tèrmics clarament inferiors  als que tocaria per les dates.



Marc Martínez Cazalla











Marc Marínez Cazalla 

Taikometeorologia, SL
Contacte

CONTACTI
SENSE COMPROMÍS